Uitzicht op:
de Elektriciteitscentrale
van Langerbrugge
10 t/m 14 november 2021
Zonsopkomst: 07:30 en 08:30 zon op rond 08:00
Zonsondergang: 16:30 en 17:30 zon onder rond 17:00
'Uitzicht op de Elektriciteitscentrale van Langerbrugge' was onderdeel van het off-parcours van het Lichtfestival Gent 10 - 14 november. Het was een geëngageerd lichtkunstwerk dat je meenam naar de bron van de Gentse stadsverlichting. Het werk is gerealiseerd in de context van'Mission Dhuicque' en werd ontwikkeld i.s.m. Konnektor.
[Video verslag: 'Uitzicht op de Elektriciteitscentrale van Langerbrugge, 2021]
[AVS reportage gemaakt door Janna Heyerick]
Op een terrein aan de voet van dit industrieel icoon vond van 10 tot en met 14 november dagelijks een collectief bezinningsmoment plaats tijdens zonsopkomst en zonsondergang. Hiermee werd aandacht gevraagd voor het erfgoed en gereflecteerd over de ecologische uitdagingen waar we vandaag voor staan.
De elektriciteitscentrale van Langerbrugge stond een eeuw lang ten dienste van de stedelijke ontwikkeling en de oprukkende industrialisatie in de Gentse haven. De lokale woongemeenschap vond werk bij de centrale en leerde leven met de nadelige gevolgen van de industrie. Zij schreven samen geschiedenis maar zien vandaag hun monument tot een ruïne verglijden.
Door het aanbieden van vijfhonderd zitplaatsen met zicht op de 'IJzeren Kathedraal' wilde ik hier niet alleen een sacraal eerbetoon brengen aan het gebouw en zijn geschiedenis. Ik verwees hiermee ook naar het groepsrisico dat in het gebied van kracht is. Omgeven door zware industrie ontstond een indrukwekkende setting waarin het publiek werd uitnodigd als (stille) getuigen van deze situatie.
Nu we vandaag geconfronteerd worden met klimaatverandering zou je haast geen meer symbolische plek kunnen bedenken om even tot stilstand te komen. Aan de vooravond van een nieuw energietransitie-tijdperk kwamen we samen op de plaats waar in 1913 "Het Nieuwe Licht" werd opgewekt. In het natuurlijke licht van de opkomende en de ondergaande zon probeerde ik met dit werk een brug te slaan tussen verleden, heden en toekomst.
Eugène Dhuicque, de architect van de centrale, was een groot bewonderaar van kunstcriticus John Ruskin en zijn visie op de ruïne als drager van betekenis. Deze uitspraak van Ruskin vat het even toepasselijk als hoopvol samen:
'Let every dawn of morning be to you as the beginning of life, and every setting sun be to you as its close.' [uit The Two Paths]
'Uitzicht op de Elektriciteitscentrale van Langerbrugge' is Stelling 2 van een landschappelijke triptiek en onderdeel van 'Mission Dhuicque'.
Hartelijke groet, Edwin Stolk
[Ideeschets met de titel: 'Stelling 1- Uitzicht op Kronos Europe NV']
[Ideeschets met de titel: 'Stelling 2 Uitzicht op de Elektriciteitscentrale van Langerbrugge bij zonsondergang/ Uitzicht op de Elektriciteitscentrale van Langerbrugge bij zonsopkomst', 2021]
[Ideeschets met de titel: 'Stelling 3 - Uitzicht op een voormalige vliegasstortplaats van de Elektriciteitscentrale van Langerbrugge' ]
'Stelling 2 - Uitzicht op de Elektriciteitscentrale van Langerbrugge' is geïnspireerd op het schilderij van de Meetjeslandse schilder Karel De Bondt (1888–1974) met de titel: Vue de la Lys à Laethem-Saint-Martin au coucher de soleil / Uitzicht op de Leie in Sint-Martens-Latem bij zonsondergang, 1921. In de zwarte schimmen op dit doek meende ik nu honderd jaar later de elektriciteitcentrale van Langerbrugge te herkennen.
[Schilderij van Karel De Bondt (1888–1974) met de titel: Vue de la Lys à Laethem-Saint-Martin au coucher de soleil / Uitzicht op de Leie in Sint-Martens-Latem bij zonsondergang, 1921]
Tijdens mijn onderzoek in 2020 heb ik o.a. contact gehad met vertegenwoordigers van de gemeente Evergem, Het agentschap Onroerend Erfgoed, de Vlaamse Vereniging voor Industriële Archeologie, de provincie Oost Vlaanderen, Comeet en de Projectgroep Gentse Kanaalzone. Ik las de scriptie over Eugène Dhuicque geschreven door Roos Pauwels bij de Universiteit van Gent en vele (overheids) rapporten die zijn verschenen over dit gebied en de bedrijven die hier vandaag actief zijn. Ik sprak met de oprichter en conservator van het voormalige Energeia Museum, met ex-werknemers van de centrale en mensen die al vanaf hun kindertijd het uitzicht op de centrale ervaren. Het was een bijzondere ontmoeting met vooral voor- en enkele tegenstanders van dit erfgoed.
Ik wil iedereen bedanken voor het vertrouwen.
Locatie:
Fotografie: Hristina Tasheva
Dit werk werd mogelijk gemaakt door:
Gouvernement met het locatieproject Konnektor, Industrie Museum Gent, Gemeente Evergem, Den Hannekesnest, Engie, arbo.jo, rent2party.be, Lichtfestival Gent.