☰ Edwin Stolk
×
English? Over In ontwikkeling Uitgevoerd Niet uitgevoerd Residenties Lezingen Publicaties Resume Contact Pers
BK Informatie: Gezocht: Talentvolle gemeenten

(2024) BK Informatie: Gezocht: Talentvolle Gemeenten – geschreven door Esther Didden.

BK Informatie: Gezocht Talentvolle Gemeenten, geschreven door Esther Didden.

"Stolk vertelt dat hij sinds april in Krimpen aan den IJssel aan het werk is, een voormalig lintdorp langs de IJssel met ongeveer 30.0000 inwoners. De gemeente werkt al geruime tijd aan de realisatie van een bruisend Hart van Krimpen. Alleen, op de één of andere manier lukt het maar niet om dat voor elkaar te krijgen. Dat komt onder andere doordat de gemeente geen eigenaar is van winkelcentrum Crimpenhof die een belangrijk onderdeel is van dit hart. De gemeente zag de oproep als een bijzondere kans om met de artistieke inbreng van Stolk nieuwe perspectieven te vinden op dit vraagstuk."

+++ lees verder +++


Platform 31: Kunst geeft Krimpen aan den IJssel nieuw perspectief

(2024) Platform 31: Kunst geeft Krimpen aan den IJssel nieuw perspectief – auteurs Arno van der Hoeven & Janneke ten Kate.

Platfom 31: Kunst geeft Krimpen aan den IJssel nieuw perspectief op ontwikkeling van dorpshart, geschreven door Arno van der Hoeven en Janneke ten Kate.


Binnenlands Bestuur: ‘The enemies field of vision’ - geplaatst door Stijn Vos

(2024) Binnenlands Bestuur: ‘The enemies field of vision’- geplaatst door Stijn Vos.

Binnenlands Bestuur: ‘The enemies field of vision’, De marktlogica die gemeenten hanteren werkt niet in de samenwerking met kunstenaars - geplaatst door Stijn Vos.


Toekomstschetsen van 17 innovatieprojecten – geschreven door Twan Eikelenboom

(2024) Innovatielabs: Toekomstschetsen van 17 innovatieprojecten – geschreven door Twan Eikelenboom.

Innovatielabs:"Kunst is visievormend en creëert nieuwe betekenissen: ‘Kunst kan vragen stellen als waarom is iets zoals het is. Kunst kan leiden tot andere perspectieven. Maar ook, hoe voelt dat? Wat ervaren we daarbij en wat betekent dat voor de omgeving?’" geschreven door Twan Eikelenboom


Talentvolle Gemeenten: Voortgangsberichten uit Krimpen aan den IJssel - geschreven door Edwin Stolk

(2024) Talentvolle gemeenten: Voortgangsberichten uit Krimpen aan den IJssel - geschreven door Edwin Stolk

Talentvolle gemeenten 2: "Bij de vele gesprekken die ik voer ontmoet ik mensen die werkzaam zijn voor uiteenlopende organisaties. Wat me opvalt is dat iedereen zijn of haar werkterrein goed kent, grenzen duidelijk afbakent en beleefd handelt naar de interesse van zijn of haar verantwoordelijkheid. Meestal worden deze experts daar voor betaald. Hoe wek je dan de nieuwsgierigheid naar iets dat buiten hun verantwoordelijkheid valt? Zoals de co-creatie van een tijdelijk kunstwerk?" geschreven door Edwin Stolk

Talentvolle gemeenten 1: "De gemeente Krimpen aan den IJssel is één van de drie winnaars van de open call: Gezocht Talentvolle Gemeenten. Met mijn artistieke praktijk doe ik onderzoek naar de lang gekoesterde wens van deze gemeente een "Hart van Krimpen" te realiseren." geschreven door Edwin Stolk


Leidt het advies van de Raad voor Cultuur ons voorbij de Poort van Constant?

(2024) Opinie: Leidt het advies van de Raad voor Cultuur ons voorbij de Poort van Constant? – geschreven door Edwin Stolk

De culturele infrastructuur in Nederland wordt vooral disciplinair ingezet voor het behoud (van wat is) en de sturing van het leven (van wat niet kan zijn). Hierdoor ontstaat er een spanningsveld tussen discipline en kwaliteit. De Raad voor Cultuur bracht onlangs advies uit maar lijkt voorbij te gaan aan de disciplinerende werking van de bestaande machtsstructuren waarbij de artistieke vrijheid op het spel staat.

+++ lees verder +++


Gezocht Talentvolle Gemeenten

(2024) Binnenlands Bestuur: Kunstzinnige gemeenten gezocht – geschreven door Stijn Vos

"De machtsrelatie tussen gemeenten en kunstenaars moet op de schop. Dat stellen de initiatiefnemers achter het project ‘Gezocht: Talentvolle Gemeenten’. Ze breken met de gebruikelijke subsidierelatie en doen drie gemeenten het concrete aanbod om op basis van cofinanciering aan maatschappelijke opgaven werken."

+++ lees verder +++


The narratives we tell or have told

(2023) Supermag: The narratives we tell or have told – geschreven door Edwin Stolk

"Het Supergau Festival in Lungau ligt achter ons, maar ik denk er dagelijks met veel plezier aan terug. Ik herinner me nog goed dat de "open call" op internet verscheen. Dit is een oproep aan kunstenaars om hun interesse in een bepaalde opdracht kenbaar te maken. In de beschrijving stond dat ze op zoek waren naar kunstenaars die hele weilanden tot kunst weten te verheffen. Dit sprak mij aan omdat ik in tijdelijke samenwerkingsverbanden kunstprojecten in de buitenruimte organiseer."

+++ lees verder +++


Lungauer BürgermeisterInnen 2030 - Conversation Pieces @ Supergau

(2023) SN:"Supergau" im Lungau: "Die Landflucht ist weiblich" – Hannes Perner

Kulturplattform oberösterreich: "Handlungsräume im ländlichen Raum", geschreven door Dominik Jellen.

Salzburger Nachrichten: "Supergau" im Lungau: "Die Landflucht ist weiblich", geschreven door Hannes Perner.

Salzburger Nachrichten: "Ein Kunstraum, so groß wie der Lungau", geschreven door Pac.

Salzburger Nachrichten: "Supergau" im Lungau: Auf der Suche nach den Bürgermeisterinnen von 2029", geschreven door Hannes Perner.

Dreh Punkt Kultur: "Hinschauen, hinhören und dann Kunst machen", geschreven door Reinhard Kriechbaum.

SIM's Kultur: "Das Supergau Festival für zeitgenössische Künste: Ackerei, Autobahnmassagen und Sirenengesänge", geschreven door SIM's.


The Way the Water Flows - Conversation Pieces @ Supergau

(2022) Supermag: The Way the Water Flows – geschreven door Edwin Stolk

"In juni, Edwin Stolk schreef postkaarten naar alle burgermeesters in Lungau om van gedachten te wisselen over de toekomst van hun gemeente. Burgemeester Manfred Sampl van Sankt Michael im Lungau reageerde gelijk enthausiast. De krant 'meinbezirk' schreef over zijn inspanningen om het moeilijker te maken voor de uitverkoop aan buitenlandse investeerders om de vlucht van jongeren uit deze landelijke regio te stoppen. Ze spraken op het gemeentehuis af."

+++ lees verder +++


STARTSCHUSS FÜR SUPERGAU LUNGAU: PROJEKTGRUPPEN DES FESTIVALS BEGINNEN MIT DER PLANUNG

(2022) Regional TV Salzburg: Conversation pieces @ Supergau Festival 2023

"Gedurende 10 dagen eind mei 2023 wordt de regio Lungau een Supergau voor hedendaagse kunst. Het festival "Supergau" is een initiatief van de provincie Salzburg en heeft tot doel verschillende kunstvormen in de regio's te tonen en tot stand te brengen. Enkele dagen geleden hebben de verschillende projectgroepen en hun contactpersonen in Lungau kennis met elkaar gemaakt en ideeën uitgewisseld."

+++ bekijk hier +++


Conversation pieces: Let's talk – geschreven door Edwin Stolk

(2022) Supermag: Conversation pieces: Let's talk – geschreven door Edwin Stolk

"Ik ben een Nederlandse kunstenaar die in de buurt van Rotterdam woont. Het mooie van kunst is dat het vele vormen en mogelijkheden heeft. Ik ben vooral geïnteresseerd in de sociale inzichten die kunst kan bieden als we samenwerken. Om betekenis te creëren, probeer ik in de regio Lungau de mensen die er wonen te leren kennen."

+++ lees verder +++


Mister Motley: Wat ruimte krijgt om te groeien

(2022) Mister Motley: Wat ruimte krijgt om te groeien – geschreven door Gerda van de Glind

"Edwin Stolk kreeg vanuit Stichting KiK het Nederlandse leger zo ver om voor zijn werk ‘Entre Nous’ een heuse proefkolonie te bouwen, waar hij samen met kunstenaars, makers, denkers en dorpsbewoners zocht naar alternatieven voor de Nederlandse verzorgingsstaat."

+++ lees verder +++


AVS: Kijken naar de centrale – video verslag van Janna Heyerick

(2021) AVS: Kijken naar de centrale – videoverslag van Janna Heyerick

"Naast de site van de vervallen elektriciteitscentrale van Langerbrugge staat een tribune met 500 zitjes opgesteld. Daar kan je elke dag van het Lichtfestival plaatsnemen om er in stilte zonsopgang of zonsondergang mee te maken met de centrale als decor."

+++ lees verder +++


Nieuwsblad: Ooit een kathedraal van de industrie, nu in verval

(2021) Nieuwsblad: Ooit een kathedraal van de industrie, nu in verval – geschreven door Max Dedulle

Nieuwsblad: Ooit een kathedraal van de industrie, nu in verval: leegstaande elektriciteitscentrale wacht op nieuwe toekomst, geschreven door Max Dedulle.

Nieuwsblad: Vlaams parlementslid Joke Schauvliege pleit om elektriciteitscentrale Langerbrugge veilige herbestemming te geven: "Havenhuis is betere keuze dan filmstudio", geschreven door Ivan Vanhove.


Het Laatste Nieuws: Tribune met 500 zitplaatsen aan elektriciteitscentrale Langerbrugge

(2021) Het Laatste Nieuws: Tribune met 500 zitplaatsen aan elektriciteitscentrale – geschreven door Arne Blomme

Het Laatste Nieuws: Tribune met 500 zitplaatsen aan elektriciteitscentrale Langerbrugge voor 'off-parcours' Lichtfestival Gent, geschreven door Arne Blomme.

Het Laatste Nieuws: Studiebureau onderzoekt toekomst energiecentrale Langerbrugge: "Het industrieel monument verglijdt tot een ruïne", geschreven door Cedric Matthys.


Kunst in dienst van de leefomgeving

(2021) BK informatie: Kunst in dienst van de leefomgeving – geschreven door Esther Didden

"Op zijn website heeft beeldend kunstenaar Edwin Stolk de projecten waaraan hij werkt(e) opgedeeld in drie categorieën: in ontwikkeling, uitgevoerd, niet uitgevoerd. Met name die laatste categorie valt op, waarom zou je gestrande projecten publiek maken?"

+++ lees verder +++


Kunstenaars bedenken tegenbeeld

(2021) Deventer Post: Kunstenaars bedenken tegenbeeld voor president Steyn

Deventer Post: Kunstenaars bedenken tegenbeeld voor president Steyn.

De Stentor: Komt er een tweede standbeeld van de omstreden president Steyn tegenover het station in Deventer?

Buitenkunst in Deventer: Drie geselecteerde kunstenaars ontwikkelen hun tegenbeeld voor president Steyn.

Kunstenlab: Kunstenaarsgesprek Tegenbeeld.


P_OST: Terugkijken met Edwin Stolk

(2020) P_OST: Terugkijken met Edwin Stolk – geschreven door Gerda van de Glind

"Mijn werkperiode was zeer interessant en leerzaam. Ik heb ervaren wat kunst wel en niet mag als het buiten de witte muren van Expoplu treedt."

+++ lees verder +++


Kunst als waarheidsprocedure

(2020) APRIA: Kunst als 'waarheidsprocedure' – geschreven door Edwin Stolk

"Populisme, migratie, klimaatverandering, bestaansonzekerheid, de urgente onderwerpen waarmee we ons vandaag geconfronteerd zien, vragen om de onderzoekende blik van een kunstenaar. Hoe radicaler ik mij tijdens mijn kunstopleidingen onderdompelde in wat de 'kunstwereld' wordt genoemd, des te minder ik geïnteresseerd raakte in deze parallelle 'werkelijkheid'. Ik vind namelijk dat kunst zich tijdelijk moet kunnen verhouden tot de krachten die spelen in de maatschappelijke 'realiteit'."

+++ lees verder +++


Radio verslag van De Zetting

(2019) Radio 2 Oost-Vlaanderen: De Zetting verslag van Jürgen Eeckhout

Radio 2 Oost-Vlaanderen: verslag van Jürgen Eeckhout over De Zetting.

Tumult-FM: interview van Timon Van De Voorde over De Zetting.

Gentcement: De Zetting een ode aan de Brugse Poort, geschreven door Fréderic Louis.


Het gevecht in de marge en de kunst van het luisteren

(2019) Jegens & Tevens: 'Het gevecht in de marge en de kunst van het luisteren' – geschreven door Edwin Stolk

"Kunstenaar Edwin Stolk werkt vaak op locatie en reageert er op bestaande situaties vanuit een fascinatie voor de sociale implicaties van zijn kunstenaarschap. Soms creëert hij een nieuwe omgeving, zoals in 2017 met Basiskamp Entre Nous bij KiK (Kunst in Kolderveen). Op dit moment ontwikkeld Stolk een nieuw project in de Brugse Poort in Gent. Vanuit die situatie bericht hij over zijn onderzoek en de ideeën die daaruit voortvloeien."

+++ lees verder +++


Denken over de toekomst, in een Drentse legertent

(2017) NRC handelsbad: Denken over de toekomst, in een Drentse legertent – geschreven door Gretha Pama

"Vijftien legertenten zijn het, met militaire precisie binnen al even streng opgende, versterkte zandwallen. Op de hoeken: uitkijktorens. Rondom: een anti-tankgracht. Basiskamp Entre Nous is gemodelleerd naar Al-Aser Al-Jadit, dat eerder door Nederlandse militairen werd gebouwd in Al Khidr (Irak). Maar in plaats van soldaten zijn er kunstenaars gehuisvest, uit alle provincies één."

+++ lees verder +++


Kunstenaars wonen vier weken lang in militaire barakken in Frederiksoord

(2017) RTV Drenthe: Kunstenaars wonen vier weken lang in militair basiskamp in Frederiksoord

RTV Drenthe: Kunstenaars wonen vier weken lang in militaire barakken in Frederiksoord.

RTV Drenthe: Kunstenaars in militair basiskamp Frederiksoord, geschreven door Matthijs Holtrop.

RTV Drenthe: Basiskamp Frederiksoord inspiratiebron voor boek, geschreven door Andries Ophof.

Drenthe Magazine: Entre Nous een hedendaagse proefkolonie, geschreven door Anne de Jong.

Noorderbreedte: Kunstenaars en soldaten verenigd in Frederiksoord, geschreven door Merel Melief.

De Stentor: Kunstproject uitgesteld omdat terrein te nat is.

Steenwijkerland: Een humanitaire missie in eigen land.

RTV Meppel: Kunstproject als proefkolonie in Frederiksoord.

Mister Motley: Diensttelegram 01 - Welkom in Basiskamp Entre Nous, geschreven door Richtje Reinsma.

Da's Mooi: Het terrein is mijn canvas, de materialen zijn mijn verf, geschreven door Alanda de Boer.

Noorderbreedte: Basiskamp, geschreven door Annelies van der Groot.


Fort bij Frederiksoord fungeert als 'moderne proefkolonie'

(2017) Dagblad van het Noorden: Fort bij Frederiksoord fungeert als 'moderne proefkolonie' – van Hans Knijff

Dagblad van het Noorden: Fort bij Frederiksoord fungeert als 'moderne proefkolonie', geschreven door Hans Knijff.

Dagblad van het Noorden: Met kunstenaars aan de samenleving bouwen, geschreven door Joep van Ruiten.


Kunst als maatschappelijk instrument

(2017) KPN Verkenners: Kunst als maatschappelijk instrument – geschreven door Margot van Brakel

"Ik geloof niet dat een autonome kunstenaar bestaat. Je bent afhankelijk van alles. Er is altijd samenhang." En zo realiseerde hij dat hij zelf verandering moest brengen. Samenwerken, omdat je samen meer kunt doen."

+++ lees verder +++


Kunst als maatschappelijk instrument

(2017) Sawn Stjerren Nijs: Theatrale voorstelling Edwin Stolk Ferwert – geschreven door Piet Homsma

Sawn Stjerren Nijs: Theatrale voorstelling Edwin Stolk Ferwert, geschreven door Piet Homsma.

Nieuwe Dockumer Courant: Edwin Stolk in Ferwert.


Unnoticed Art Festival

(2016) Trendbeheer: Unnoticed Art Festival – geschreven door Petra Laaper

Trendbeheer: Unnoticed Art Festival, geschreven door Petra Laaper.


Commerciële terreur smoort het vrije beeld

(2015) Volkskrant: Commerciële terreur smoort het vrije beeld – geschreven door Edwin Stolk

"De kunstenaar is een wezen geworden dat begeleiding nodig heeft om te voldoen aan de juiste verwachtingen."

+++ lees verder +++


Experimenteren in gedachten

(2014) Tubelight: Experimenteren in gedachten – geschreven door Judith Spijksma

"Vanwege zijn keuze voor de genoemde kunstwerken, lijkt het Stolk dan ook meer te gaan om het effect dat een gedachte-experiment kan hebben; buiten gebaande paden denken, voor waar aangenomen kennis bevragen en nieuwe kennis naar voren halen. In het geval van het geluidsproject is dat in de vorm van een door verschillende betrokkenen gedragen initiatief."

+++ lees verder +++


Edwin Stolk creëert groepstentoonstelling KiK

(2014) De Meppeler Courant: Edwin Stolk creëert groepstentoonstelling KiK – geschreven door Ton Henzen

RTV Drenthe: Geluiden van vroeger in oude zuivelfabriek Kolderveen, verslag van Rinus Bouwmeester (radio en tv).

Trendbeheer: Gedachte-experiment @ KiK (Kunst in Kolderveen).

De Meppeler Courant: Edwin Stolk creëert groepstentoonstelling KiK, geschreven door Ton Henzen.


Ik wil het keizer karelplein anders laten ervaren

(2014) De Gelderlander: Ik wil het keizer karelplein anders laten ervaren – van R. Roordink and M. Joosten

De Gelderlander: Ik wil het keizer karelplein anders laten ervaren, geschreven door Robine Roordink en Marjolein Joosten.


MetropolisM: Kunstenaars die Twitter gebruiken geschreven door kunsthistoricus en kunstcriticus Tessa Verheul

(2014) MetropolisM: Kunstenaars die Twitter gebruiken geschreven door Tessa Verheul.

MetropolisM: Kunstenaars die Twitter gebruiken, geschreven door kunsthistoricus en kunstcriticus Tessa Verheul.


Hans den Hartog Jager interviewt Stijn van Dorpe en Edwin Stolk

(2013) KCG: Hans den Hartog Jager interviewt Stijn van Dorpe en Edwin Stolk bij Expoplu, Nijmegen

KCG: Hans den Hartog Jager interviewt Stijn van Dorpe en Edwin Stolk bij Expoplu, Nijmegen.


Edwin Stolk – geschreven door Jelle Bouwhuis

(2011) MetropolisM: Edwin Stolk – geschreven door Jelle Bouwhuis

MetropolisM: Edwin Stolk, geschreven door Jelle Bouwhuis.


In de rij staan voor kunst is ook kunst – geschreven door Sandra Smallenburg

(2011) NRC handelsbad: In de rij staan voor kunst is ook kunst – geschreven door Sandra Smallenburg

NRC handelsbad: In de rij staan voor kunst is ook kunst, geschreven door Sandra Smallenburg.

Mister Motley: In de rij voor kunst, geschreven door Irene De Craen.

Unfold Amsterdam: A life changing experience.


nly because my bicycle was there – written by Hester Keijser

(2011) Mrs. Deane: only because my bicycle was there – geschreven door Hester Keijser

Mrs. Deane: only because my bicycle was there, geschreven door Hester Keijser.


'Zeer geslaagd onprettig kunstwerk' – geschreven door Jan Butter

(2010) Dagblad Kennemerland: 'Zeer geslaagd onprettig kunstwerk' geschreven door Jan Butter

Dagblad Kennemerland: Zeer geslaagd onprettig kunstwerk, geschreven door Jan Butter.

Dagblad Kennemerland: Babylon Maerten draait zich om in zijn graf, geschreven door Jan Butter.


ARTFAIR UNFAIR? – geschreven door Nathanja van Dijk

(2009) Tubelight: ARTFAIR UNFAIR? – geschreven door Nathanja van Dijk

Tubelight: ARTFAIR UNFAIR? geschreven door Nathanja van Dijk.

MetropolisM: Grote vis eet kleine vis, geschreven door Domeniek Ruyters.

Temporary Museum Amsterdam: Newspaper 2009/13