‘Mission Dhuicque’ is ontwikkeld tijdens een werkperiode bij Konnektor in de zomer van 2020. Dit kunstproject richt zich op het in verval geraakte erfgoed van de elektriciteitscentrale van Langerbrugge. Door het koppelingsgebied Langerbrugge-Zuid in te zetten als een ruimte om vragen te stellen probeert ‘Mission Dhuicque’ de (stille) getuigen van deze situatie centraal te stellen.
Om verder te kunnen werken aan dit kunstproject ben ik opzoek naar nieuwe partners.
Zaterdag 12 september 2021 presenteerde ik 'Mission Dhuicque' op een lokale markt georganiseerd samen met Konnektor en Buurt’punt Den Hannekesnest.
Vrijdag 15 oktober 2021 lanceerde ik een tshirt voor 'Mission Dhuicque' met een gratis download van het ontwerp. Je kunt dit logo zelf bestellen op een wit tshirt bijvoorbeeld hier.
15 september t.e.m. 15 november 2021 was er een tentoonstelling van beelmateriaal te zien ism Konnektor van het onderzoek 'Mission Dhuicque'in het koppelingsgebied Langerbrugge-Zuid.
[Video verslag: 'Uitzicht op de Elektriciteitscentrale van Langerbrugge, 2021]
Met 'Mission Dhuicque' wil ik verder gaan waar architect-fotograaf Eugène Dhuicque was gestopt. Namelijk het op verschillende manieren in kaart brengen, betekenen en beschermen van bedreigd erfgoed zoals de in verval geraakte elektriciteitscentrale van Langerbrugge. Eugène Dhuicque was de architect van deze elektriciteitscentrale (1913) en de nabijgelegen tuinwijk Herryville (1928). De centrale wordt vandaag gezien als een belangrijk gebouw in zijn oeuvre.
Ten tijde van de stellingenoorlog in West-Vlaanderen (1914-1918) kreeg Dhuicque van de Belgische regering de leiding over een missie om het bedreigde erfgoed te inventariseren, fotograferen en zoveel mogelijk in veiligheid te brengen. Deze opdracht werd destijds ook wel Mission Dhuicque genoemd. Gedurende de rest van zijn leven bleef hij een actief pleitbezorger voor de vakkundige restauratie van erfgoed en het zorgvuldige beheer ervan.
Terwijl de elektriciteitscentrale van Langerbrugge officieel is aangemerkt als beschermd erfgoed (2013) zijn omstanders al jaren getuige van het verval van deze industriele icoon. Door 'Mission Dhuicque' nieuw leven in te blazen wil ik proberen om de rol van deze (stille) getuigen en hun relatie met het gebouw centraal te stellen.
Roger De Maertelaere, de voormalige conservator van het Energeia Museum (1986 – 2000) die was gehuisvest in deze centrale, noemde in een gesprek de elektriciteitscentrale van Langerbrugge trots de 'IJzeren Kathedraal'. Daar hoort naar mijn mening een indrukwekkend altaarstuk bij, een landschappelijke triptiek in drie delen. Met dit drieluik wil ik een gesprek op gang brengen over de maatschappelijke vraagstukken die hier spelen.
[Ideeschets met de titel: 'Stelling 1- Uitzicht op Kronos Europe NV']
Sevesobedrijf Kronos Europe NV is voortgekomen uit de mogelijkheden die de elektriciteitscentrale aan zware industrie aanbood. Sevesobedrijven zijn bedrijven waar gevaarlijke stoffen worden geproduceerd, verwerkt, behandeld of opgeslagen. Dit hoog risico bedrijf speelt mogelijk een vertragende rol bij de herbestemming van dit erfgoed.
[Ideeschets met de titel: 'Stelling 2 Uitzicht op de Elektriciteitscentrale van Langerbrugge bij zonsondergang/ Uitzicht op de Elektriciteitscentrale van Langerbrugge bij zonsopkomst', 2021]
MG Real Estate is de huidige eigenaar van het gebouw.
[Ideeschets met de titel: 'Stelling 3 - Uitzicht op een voormalige vliegasstortplaats van de Elektriciteitscentrale van Langerbrugge' ]
Bomen maskeren een nabijgelegen oude vliegasstort achter Kasteel Ten Boekel. Er werd mij verteld dat dit gebied mogelijk als groen zal worden herbestemd.
Tijdens mijn onderzoek in 2020 heb ik o.a. contact gehad met vertegenwoordigers van de gemeente Evergem, Het agentschap Onroerend Erfgoed, de Vlaamse Vereniging voor Industriële Archeologie, de provincie Oost Vlaanderen, Comeet en de Projectgroep Gentse Kanaalzone. Ik las de scriptie over Eugène Dhuicque geschreven door Roos Pauwels bij de Universiteit van Gent en vele (overheids) rapporten die zijn verschenen over dit gebied en de bedrijven die hier vandaag actief zijn. Ik sprak met de oprichter en conservator van het voormalige Energeia Museum, met ex-werknemers van de centrale en mensen die al vanaf hun kindertijd het uitzicht op de centrale ervaren. Het was een bijzondere ontmoeting met vele voor- en en een paar tegenstanders van dit erfgoed.
Ik wil iedereen bedanken voor het vertrouwen.
Dit werk werd tot dusver mogelijk gemaakt door:
Gouvernement met het locatieproject Konnektor, Industrie Museum Gent, Gemeente Evergem, Den Hannekesnest, Engie, arbo.jo, rent2party.be, Lichtfestival Gent. Om verder te kunnen werken aan 'Mission Dhuicque' ben ik opzoek naar nieuwe partners.
Wilt u op de hoogte blijven van de ontwikkelingen rond 'Mission Dhuicque' stuur dan een mailtje naar: info[at]edwinstolk.nl
Wanneer u op de hoogte wilt blijven van al mijn activiteiten kunt u zich inschrijven voor mijn nieuwsbrief.
Slide 1 Een citaat uit Filosofie van het landschap van Ton Lemaire Slide 2 Een foto uit het archief van Eugène Dhuicque Slide 3 De Elektricitietscentrale van Langerbrugge zomer 2020 Slide 4 Overzicht van de drie stellingen van 'Mission Dhuicque' Slide 5 Uitzicht op de Elektricitieitscentrale van Langerbrugge middenpaneel triptiek