cardio_visie
2024 - 2025
Mijn naam is Edwin Stolk en ik organiseer samen met anderen kunstprojecten op verschillende locaties rond maatschappelijke vraagstukken.
Momenteel werk ik in de gemeente Krimpen aan den IJssel aan een artistiek onderzoek met de titel cardio_visie. Ik richt mij hier op de lang gekoesterde wens van deze gemeente om een "Hart van Krimpen" te realiseren. De ambitie is om de dorpskern een ‘levendig’ karakter te geven. Er ligt een centrumvisieplan (2022) en de gemeente onderneemt stappen om dit verder uit te werken. De vraag wat een "Hart van Krimpen" precies is of kan zijn probeer ik centraal te stellen met mijn praktijk. Wanneer een vruchtbare samenwerking op gang komt probeer ik met beeldende interventes nieuwe betekenis te creëren
Hieronder vindt u een mindmap met mijn onderzoek.
Cardio_visie is afhankelijk van mensen die willen meedenken met een hart voor Krimpen aan den IJssel. Aarzel niet om contact met mij op te nemen!
Mijn interesse gaat op dit moment uit naar verhalen en situaties uit het heden en verleden die verband houden met dit vraagstuk: een "Hart van Krimpen". Vanuit een brede oriëntatie zoom ik steeds meer in. Denk dan bijvoorbeeld aan de rijke geschiedenis van de vier steenplaatsen of de scheepsbouw in Krimpen. Door het lokale DNA te onderzoeken probeer ik de huidige conditie te begrijpen.
Het overzetveer over de IJssel van Capelle naar Krimpen fascineert mij. Deze pont werd vroeger ook wel de toegangspoort van Krimpen genoemd. De oude situatie rond de veerdam heeft mijn interesse. Ik onderzoek hoe dit gebied veranderde na het opheffen van de pont door de bouw van de Hollandsche IJsselkering en de Algerabrug, die ook wel 'La grande dame' genoemd wordt maar nooit de liefdevolle toegangspoort van Krimpen werd.
Graag hoor ik van u meer over de oude middenstand langs de dijk en wat er veranderde toen het nieuwe winkelcentrum opende in 1960. Wat kunnen we leren van deze poging vanuit schaalvergroting het oude voor het nieuwe te vervangen? Ik vraag mij hardop af hoe de gemeentelijke wens van een centraal "hart" dat bruist zich verhoudt tot de maanvormige oorsprong van het lintdorp Krimpen.
De buitendijkse begraafplaats heeft mijn aandacht. Welke plaats nemen de mensen in die Krimpen hebben gemaakt tot wat het vandaag is? Dan denk ik niet alleen aan de burgemeesters, maar ook aan de namen van hen die zijn begraven in de 3e en 4e klasse?
Het valt mij vandaag op dat beslissingen uit het verleden littekenweefsel hebben gemaakt in de bebouwde omgeving van Krimpen. Een litteken zelf geeft misschien geen klachten maar vermindert wel de doorbloeding. Beeldend gesproken, hoe zorg je ervoor dat een nieuw "hart" wordt geaccepteerd door het "lichaam" en niet wordt afgestoten? De gemiddelde levensverwachting na een hartransplantatie is ongeveer 15 jaar lees ik. Het doet mij denken aan het eens prijswinnende winkelcentrum Crimpenhof dat vandaag om onze aandacht vraagt. Wat betekent dit voor de te nemen beslissingen van morgen?
Lees ook: mijn voortgangsberichten uit krimpen aan den IJssel op de website van 'Gezocht: Talentvolle Gemeenten'
Dit artistieke onderzoek is onderdeel van het innovatielab 'Gezocht: Talentvolle Gemeenten' met als doel om het draagvlak bij gemeenten te vergroten om samen met creatieve en culturele makers te werken aan actuele opgaven.
Met vriendelijke groet, Edwin Stolk.
cardio_visie in de media: (meer info later)
cardio_visie volgt het concept achter #theorganisation
cardio_visie wordt mogelijk gemaakt door: innovatielabs - het programma Innovatielabs geeft een impuls aan nieuwe veerkracht in de culturele en creatieve sector. Het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie, namens alle rijkscultuurfondsen, en CLICKNL voeren het programma uit in opdracht van het ministerie van OCW. Dit project is gecofinancierd door de gemeente Krimpen aan den IJssel.
Fotografie Hristina Tasheva, online materiaal
Wanneer u op de hoogte wilt blijven van mijn activiteiten kunt u zich hier inschrijven voor mijn nieuwsbrief.
fotos | videos | pers | innovatielabs | talentvolle g.