full screen background image

menu|english

THE HANGING GARDENS OF BABYLON 2010
15 Augustus t/m 26 september

Een situatie van Edwin Stolk, onderdeel van de tentoonstelling 'Schone Schijn', tijdelijk museum op de kruisberg te Heemskerk, Nederland.

Een samenwerking met Jaap Velserboer en Ronald Tebra, de Stichting Beeldende Kunst Manifestatie Heemskerk, De Noord Hollandse Waterleiding maatschappij, PWN, auto dealers Klok & Thissen en Poelenburg, Multimade Heemskerk, MIK meubel interieur Koevoets, en natuurlijk alle vrijwilligers die deze interventie mogelijk hebben gemaakt.

"The hanging gardens of Babylon zijn gerealiseerd in de zomer van 2010 en is te zien als een sleutelwerk voor mijn artistieke ontwikkeling. Ik was gevraagd om de natuur in het Euro 2000 natuurgebied te onderzoeken. Een duingebied vlakbij Heemskerk.

Mijn voorstel was om omliggende activiteiten en materialen het gebied in te halen. Om zo een steeds veranderend landschap te creëren met verschillende activiteiten.

Wanneer bestaande objecten en activiteiten van plaats en locatie wisselen, zoals auto's van de auto boulevard, zee containers uit het industriegebied en bollen kistjes van de bloembollen teelt, ontstaat steeds een nieuwe situatie. Deze nieuwe situatie wilde ik creëren in het natuurgebied. Mijn voorstel leidde tot een interessante en soms verhitte discussie tussen mensen, bedrijven en andere instellingen over de voorwaarden en omstandigheden van het natuurgebied. De uitkomst van deze discussie werd zichtbaar in het werk, The hanging gardens of Babylon.

Als kunstenaar werd ik mij ervan bewust dat deze werkwijze nieuwe mogelijkheden kent die de rol van het publiek activeert en bijdraagt aan het democratische proces van de totstandkoming van onze dagelijkse omgeving. Op deze wijze wordt de visuele interventie het gereedschap om tot meningsvorming en actie te komen. Het gehele proces leidt tot directe interactie met de gepresenteerde werkelijkheid.

Tijdens het proces heb ik een online visueel dagboek bijgehouden, hier.

Twee video's zijn gemaakt tijdens de realisatie van het project;

Functor en The ode

Meer documentatie:

video |video | images