full screen background image

menu|english

WAR OF CURRENTS_eliminator of possibilities
Mei 2009

Mijn bijdrage aan de groepstentoonstelling 'the UNFAIR project' bij de Servicegarage in Amsterdam, op uitnodiging van kunstenaar en curator Ehsan Fardjadniya.

De tentoonstelling liep parallel aan het programma van de kunstbeurs Art Amsterdam en maakte onderdeel uit van het overkoepelende Tijdelijke Museum Amsterdam.

Het betrof hier een verzameling werken die kritiek hadden op het hedendaagse commerciële kunstklimaat. Mijn interventie onderzocht de manier waarop we waarde toekennen aan beelden door deze te isoleren in een dwingende context.

Bij de Servicegarage die was gehuisvest in een voormalige autogarage heb ik alle beschikbare materialen uit het gebouw bij elkaar gebracht om zo bewust het idee van een 'White cube' te verstoren.

De titel was geinspireerd op de omliggende straatnamen van deze tentoonstellingslocatie. Wetenschappers en uitvinders als George Stephenson, Stephensonstraat, George Westinghouse, George Westinghousestraat en Rudolf Dieselstraat. Het was de confrontatie tussen George Westinghouse's promotie van AC stroom distributie en Thomas Ediso's DC stroom systeem die de geschiedenis in zou gaan als "War of Currents."

Dit conflict was voor mij een mooie metafoor voor een verschil van inzicht in de hedendaagse kunstbeleving. Een nieuwe stroming die ruimte opeist waarbij niet de markt het succes van kunst opeist maar het sociaal maatschappelijke bereik van beeld.

War of currents refereert hier naar deze noodzakelijke strijd om de rol en positie van onafhankelijke beeldvorming te verbeteren. Het huidige systeem treed op als eliminator van mogelijkheden, het is een omgekeerde tijdmachine die de toekomst lijkt om te zetten naar het verleden en moet worden aangepast.

Artikel in Tubelight: 

Article Tubelight about the UNFAIR project Amsterdam, installation War of currents June 2009

Artikel op #strangemessenger:

I love Unfair and follow the money

Meer documentatie hier:

video |images