menu|english

The making of a momentum April 2016

Ik was één van de vier geselecteerde kunstenaars voor een micro-residency bij Eastville Project Space in de UK. Deze kunstruimte bevindt zich in Eastville, een wijk van Yeovil die ook wel bekend staat als Newtown. Deze naam komt door de vele rijtjeshuizen die zijn opgetokken uit typische rode bakstenen en die tezamen het oudste sociale woningbouwproject in de stad vertegenwoordigen. Het doel van mijn verblijf op deze locatie was om bij te dragen aan de research en ontwikkelingsfase van dit jonge kunstinitiatief en daarnaast een nieuw plan te ontwikkelen voor een later te realiseren kunstproject in deze omgeving.

Opgeleid als beeldend kunstenaar beschouw ik mijzelf de initiator van collaboratieve beeldende interventies. Mijn speciale voorkeur gaat uit naar projecten in de publieke ruimte waarbij de sociale dynamiek wordt onderzocht. Al deze projecten verschillen van vorm en onderwerp en zijn afhankelijk van de lokale behoeften en mogelijkheden.

Wanneer de omgeving van Yeovil 'een schilderij' is ontstaat de vraag; wie heeft het gemaakt en wat is onze rol in dit landschap?

Tijdens mijn verblijf heb ik drie wandelingen georganiseerd (1,2,3) om 'the making of' Yeovil te kunnen 'ontmoeten' en de buurt Eastville in het bijzonder. Ik heb de lokale gemeenschap die geinteresseerd is in de kracht van het beeld uitgenodigd om contact met mij op te nemen. Door de huidige situatie te analyseren heb ik nieuwe ideeen gekregen voor kunst die het collectieve belang op deze locatie kan dienen. Hopelijk leidt The making of a momentum tot de realisatie van een kunstproject in de toekomst dat kan bijdragen aan het hedendaagse landschap.

Vanaf het moment dat mijn selectie bekend werd in november 2015 heb ik een online onderzoekswebsite opgezet. Je kunt dit volgen of eraan bijdragen door op de onderstaande link te klikken.

themakingofamomentum.tumblr.com

Dit project is genoemd in de volgende media: (meer informatie volgt)

The making of a momentum kan rekenen op de ondersteuning van: Arts Council England, South Somerset Districts council.

De foto's links zijn gemaakt door Hristina Tasheva

Wanneer u op de hoogte wilt blijven van mijn activiteiten kunt u zich hier inschrijven voor mijn Nieuwsbrief.

images |video |eps

Hartelijke groet, Edwin Stolk.