menu|english

Live Happily 2012
(niet gerealiseerd)

Samen met met het Incubate Festival, de Fontys hogeschool en lokale bedrijven als Renova BMW in Tilburg heb ik gewerkt aan de realisatie van dit project.

"Ik werd eind 2011 door de organisatie van het Incubate festival gevraagd om een project te ontwikkelen wat onderdeel zou worden van de Open Source Expo tijdens Incubate 2012. De Incubate organisatie rekende toen op een deelname van tenminste 200 kunstenaars die hun werk kosteloos ter beschikking wilden stellen voor deze grote tentoonstelling. De werken zouden door de organisatie geordend worden tot een samenhangende tentoonstelling in de grote 'koepelhal' nabij het station in het centrum van Tilburg. Deze tentoonstelling was gratis te bezoeken.

Deze omstandigheden deden mij denken aan de sfeer van massale kunstbeurzen en de positie van de tentoongestelde werken van de kunstenaars besloot ik als onderwerp te nemen. De beeldtaal van dit soort beursstructuren nam ik als uitgangspunt. Verschillende bedrijven verbinden hier graag hun merk aan. Inhoudelijk ging mijn aandacht uit naar de intenties van de deelnemende kunstenaars die ermee instemden om hun werk zonder vergoeding tentoon te stellen. Daarnaast was het voor hun volkomen onduidelijk in welke context hun werk zou worden getoond. De juiste plaats voor mijn onderzoek leek mij de 'beursvloer' zelf en de ruimte tussen de kunstwerken en de bezoekers waar sponsoren zich ophouden.

Ik stelde voor om een 'booth' te maken zoals een beroemd koffie merk dit doet. Deze keer verschijnt echter .ORG als merk in het welbekende rode vierkant. In deze 'booth' biedt De organisatie haar diensten aan het publiek aan met representatieve vertegenwoordigers. Ze krijgen een gratis lidmaatschap van De organisatie aangeboden en daarnaast worden tien namen van kunstenaars gepresenteerd in deze booth die genomineerd zijn voor de .ORG Art Prize. De jonge talentvolle winnaar krijgt naast de eer ook een glanzende bolide die tijdens de tentoonstelling in the 'booth' aan de passenten wordt gepresenteerd. Deze auto is van een merk wat zich ook zeer actief op kunstbeurzen manifesteerd.

Tijdens de tentoonstelling worden de kunstenaars uitgenodigd om in de 'booth' hun statements aan publiek toe te lichten en worden zij door studenten van de Fontys Hogeschool geïnterviewd over hun deelname aan de tentoonstelling en hun verwachtingen voor de toekomst. Ook zijn er headsets verkrijgbaar voor een 'guided tour' langs al de werken in deze tentoonstelling.

Tegen het einde van de maand juni 2012 heb ik besloten om te stoppen met de besprekingen omdat het beloofde budget er niet was en andere pogingen om middelen te vinden mislukten. De tentoonstelling ging door met het werk van meer dan 200 kunstenaars die dit kosteloos deden, wat ontbrak was de interventie: Live Happily."

Kijk voor documentatie hier:

images & text