full screen background image

menu|english

Identity 2.0 as a Neologism_the next generation of identity, 29 augustus t/m 17 oktober 2009

Een situatie van Edwin Stolk tijdens de groepstentoonstelling met de titel: People You May Know|PYMK, curator Hester Scheurwater.

De titel van de tentoonstelling refereerde naar Facebook en de manier waarop deze netwerksite mensen die je mogelijk kent met elkaar in verbinding brengt. Daarnaast bestond de tentoonstelling uit werk van kunstenaars verbonden via Facebook.

Voor dit project heb ik mij gefocust op de structuren van ons bewustzijn bij dit netwerkproces. We proberen de complexiteit van onszelf en onze omgeving te begrijpen. We gebruiken hier de wetenschap voor, om levende en niet levende 'dingen' te kunnen begrijpen. We categoriseren onze omgeving. Deze manier stelt ons in staat om de werkelijkheid te ordenen door er kennis over te vergaren.

De ruimtelijke ervaring die ik voor deze tentoonstelling heb samengesteld was tijdelijk en verbonden met de plaats waar het werd getoond. Opgebouwd met middelen uit de omliggende buurt, de plek zelf en aangevuld met bestaand video materiaal. Ik heb geprobeerd om een ruimte te maken die wanneer je erin staat een veelheid van verbindingen met de beschouwer aan gaat. Een plek die op verschillende manieren te interpreteren is. Met als doel de referentie kaders te verversen waarmee we onze omgeving hebben geordend. Mogelijk leidt deze ervaring tot een herziening van de bestaande orde en de karakteristieken van onze identiteit.

Identity 2.0,wordt ook wel digitale identiteit genoemd. Dit is ontwikkeld om op meerdere netwerksites in te loggen op het zelfde moment. Deze techniek maakt gebruik van 'emerging user-centric technologies.' Deze digitale identiteit is naar mijn mening een interessante metafoor voor een 'subjectieve identiteit', die kan leiden tot nieuwe inzichten in onze identiteitsvorming. Stel je voor om de mogelijkheid te hebben de werkelijkheid op verschillende niveaus tegelijk te kunnen ervaren. Wat betekent dit voor onze contacten en ons idee van de werkelijkheid?

Het woord 'neologism' in de titel verwijst naar de betekenis "nieuw woord", of het proces waarbij een nieuwe betekenis wordt gevormd en een synoniem voor dit proces. In de titel van dit project betekent het de veranderende betekenis van het woord identiteit en hoe identiteit tot stand komt en wordt begrepen.

Documentatie van het project hier:

video | images

Artikel gepubliceerd in dePZC:

PZC 10 September 2009 article 'Kunst met scherpe kanten' by Nico Out