full screen background image

menu|english

Conjuncture of circumstances I - II
8 - 17 juli 2011

Een video performance en soundscape van Edwin Stolk.

De video staat online en de soundscape was onderdeel van de MFA eindexamen tentoonstelling van het Sandberg Instituut in 2011. Het werk is tot stand gekomen in samenwerking met deSERVICEGARAGE en het Sandberg Instituut te Amsterdam.

Conjuncture of circumstances I is een intieme video performance van 3:50, bedoeld voor het internet, waarbij ik reageer op het politieke klimaat van dat moment.

Conjuncture of circumstances II bestaat uit een soundscape van 10:55 min, deze werd in loop afgespeeld tijdens de MFA eindexamen groepstentoonstelling. Je hoort opnamen van mij wanneer ik het geluid van een trompet probeer te imiteren. De trompet taps refereren naar militair gebruik als bij herdenking, reveille en het geluid wat de aanval aankondigt.

Tijdens de tentoonstelling was het geluid goed hoorbaar zelfs buiten de locatie en maakte een belangrijke verbinding met het publieke domein. Binnen verstoorde het de andere kunstwerken van de tentoonstelling.

Met deze actie wilde ik aandacht vragen voor de rol en betekenis van kunst in de samenleving. Ook was het kritiek op de kunst om de kunst mentaliteit. Een 'wake up call' aan kunstenaars om visuele verantwoordelijkheid te nemen en samen te werken om het potentieel van kunst volledig te benutten.

Kijk:

video | images & text