full screen background image

menu|english

AIMLESS TRAJECTORY 2011
een manoeuvre binnen vijandelijk gebied van de perceptie.

Een performance van Edwin Stolk, onderdeel van een samenwerking met kunstenaar Loek Grootjans en het Sandberg Instituut, onderdeel van onderzoeken in de openbare ruimte.

Met het concept achter Aimless trajectory probeer ik het begrip  'non-place' te onderzoeken zoals dit is omschreven door Marc Augé in een essay en boek met de zelfde titel, Non-Places: Introduction to an Anthropology of Supermodernity (1995). Marc Augé bedacht de term "non-place" om te verwijzen naar plaatsen die vergankelijk zijn, die niet genoeg betekenis hebben om te bestaan als 'plaats'. Voorbeelden van 'non-places' kunnen zijn; autosnelwegen, hotelkamers, het vliegveld of de stationshal.

Deze performance is gebaseerd op een ongedefineerde omzwerving en geïnspireerd door de wandelingen die werden georganiseerd door de Situationist International. De titel verwijst naar een vorm van [dérive] zoals beschreven door de situationisten.

Aimless trajectory kan op verschillende plekken en tijdstippen plaatsvinden. Hierbij nodig ik de bezoeker uit om deelnemer te worden, samen stappen we in mijn groene Volkswagen polo uit 1995. Het enige gedefinieerde moment is het moment waarop we vertrekken. Waar de reis naartoe gaat is niet bekend, eveneens is onduidelijk hoe lang de reis zal duren. Er is geen route uitgestippeld, geen tijdschema aanwezig. Terwijl we over de wegen en viaducten rijden door het landschap worden we alleen geleid door onze intuïtie en beinvloed door onze dialoog. Deze omzwerving resulteert in een gedeelde ervaring; deze ervaring zal niet worden gedocumenteerd en blijft alleen aanwezig in onze herinnering.

Voor video en foto materiaal:

video | images